Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) haalt zaterdag in een interview in het AD hard uit naar Forum voor Democratie vanwege de standpunten van die partij over het coronabeleid. "Dat je zo'n viruswappie op Twitter tegenkomt is tot daaraantoe, maar nu hoor je die geluiden ook in de Tweede Kamer, en daar maak ik me echt zorgen over", zegt De Jonge.

Volgens De Jonge zijn door coronamoeheid veel meer mensen vatbaar voor alternatieve theorieën. "Maar blijkbaar is er ook een groep die valt voor een partij die de ernst van het virus bagatelliseert, die alle maatregelen betwist en ook nog de enige echte weg uit deze crisis, vaccinatie, verdacht maakt", aldus de minister over FVD.

FVD trekt publiekelijk de risico's van het coronavirus en het nut van de coronavaccins in twijfel, ondanks al het wetenschappelijk bewijs daarvoor. Afschaffing van de coronamaatregelen was een speerpunt van de verkiezingscampagne.

Op campagnebijeenkomsten werd geen afstand gehouden en lijsttrekker Thierry Baudet en nummer twee Wybren van Haga schudden gewoon handen van bezoekers. Baudet weigerde zich te laten testen toen inmiddels (oud-)verkenner Kajsa Ollongren besmet bleek, met wie hij langere tijd in één ruimte was geweest.

Baudet viert winst: 'Rutte kan Forum niet langer negeren'
52
Baudet viert winst: 'Rutte kan Forum niet langer negeren'

Visie van FVD is volgens De Jonge 'een regelrecht gevaar'

Volgens De Jonge ondermijnt de visie van FVD de volksgezondheid. "Dat is een regelrecht gevaar", zegt hij. De minister benadrukt wel in gesprek te willen met de groep die twijfelt aan het virus. "Dat doe ik ook zoveel mogelijk, bijvoorbeeld via Instagram Live-sessies, of op straat, al wordt dat laatste door veiligheidsmaatregelen steeds lastiger."

Baudet reageert op Twitter fel op de aanval van De Jonge op hem en zijn partij. "Deze mannen zijn het contact met de werkelijkheid volledig verloren", stelt hij. "Ze zitten in een bubbel van gekte, een hysterie waar ze niet meer uit kunnen komen."

'Belangrijk om twijfelaars te spreken'

Het is belangrijk om de twijfelaars betrokken te houden, zegt De Jonge. "Omdat die groep in potentie dusdanig groot is dat je je daadwerkelijk zorgen moet maken over bijvoorbeeld de vaccinatiegraad die je als land kunt bereiken."

De minister van Volksgezondheid benadrukt in het AD dat de beperkende maatregelen er niet voor altijd zijn. "Tegen de zomer, in juli, heeft iedereen die dat wil als het goed is een eerste prik gehad. Dan kun je afscheid nemen van de meest beperkende maatregelen."