Hogescholen en universiteiten moeten vanaf 26 april weer één keer per week fysiek onderwijs kunnen geven dankzij de inzet van zogeheten zelf- en sneltests. Dat zei demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) dinsdag tijdens de persconferentie van het demissionaire kabinet over de coronamaatregelen.

De Jonge wil de toegangstests, waarmee de afgelopen periode is getest bij de proefevenementen van Fieldlab, vanaf mei invoeren. Het kabinet streeft ernaar dat alle studenten zich vanaf eind april minstens één keer per week kunnen zelftesten.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bestelt de tests en levert deze vervolgens aan scholen, die de tests op hun beurt uitdelen aan studenten. Vervolgens is het een kwestie van "'s ochtends na het tandenpoetsen even sneltesten en dan naar college", zegt De Jonge.

De komende tijd vinden nog meerdere proeven plaats met de tests, aldus de bewindsman. Het kabinet kijkt volgens De Jonge ook naar de inzet van zelftests in het bedrijfsleven.

Hbo's en universiteiten zijn al sinds het begin van de kerstvakantie vorig jaar gesloten. Middelbare scholen en het mbo zijn sinds 1 maart weer open. Basisscholen openden 8 februari hun deuren weer.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) wil niet op de zelf- en sneltests wachten. "Het hoger onderwijs kan echt weer open op een veilige manier", vindt voorzitter Lyle Muns. "Wij zijn helemaal voor het gebruik van sneltests, maar het kan ook zonder. Dat hebben hbo's en universiteiten vorig najaar al laten zien. Toen zijn in de sector ook geen brandhaarden ontstaan."

De Jonge: 's Ochtends tandenpoetsen, sneltest en naar college'
65
De Jonge: 's Ochtends tandenpoetsen, sneltest en naar college'