Bij het RIVM zijn in de afgelopen week 46.005 positieve coronatests geregistreerd, ruim 16 procent meer dan in de voorgaande zeven dagen (39.527). Tegelijkertijd lieten ook meer mensen zich testen: de GGD's namen in de afgelopen zeven dagen meer dan 500.000 tests af. Het percentage positieve tests steeg van 7,7 procent naar 8,1 procent, zo blijkt uit de weekcijfers.

Dat de situatie verslechtert, is volgens het RIVM onder meer terug te zien in de stijging van het algehele reproductiegetal (R) naar 1,11 op 8 maart. Dat wil zeggen dat een groep van 100 besmette Nederlanders momenteel 111 anderen zou besmetten en het aantal nieuwe besmettingen in het land toeneemt. Vorige week dinsdag werd een R-waarde van 1,06 gemeld.

Ook het aantal ic- en ziekenhuisopnames is in de afgelopen week toegenomen. In de ziekenhuizen werden 1.441 coronapatiënten opgenomen, 114 meer dan in de voorgaande week. Op de intensive care belandden 313 coronapatiënten, een stijging van 39 ten opzichte van de zeven dagen ervoor.

In een week tijd zijn daarnaast 223 coronagerelateerde sterfgevallen gemeld, tegenover 204 in de voorgaande week.

Stijging afgenomen tests in lijn met toenemend aantal luchtwegklachten

In totaal namen de GGD's in de afgelopen week 517.338 coronatests af. Meer dan 8 procent kwam positief terug. In de voorgaande week werden nog 461.100 coronatests afgenomen en was de uitslag in 7,7 procent van de gevallen positief.

Dat de GGD's vorige week weer meer coronatests hebben afgenomen dan de week ervoor ligt in lijn met het toenemend aantal mensen met luchtwegklachten, zegt RIVM-epidemioloog Susan van den Hof tegen NU.nl. Aan een toegenomen testbereidheid kan het stijgende aantal tests niet volledig worden toegeschreven. Uit gedragsonderzoeken blijkt namelijk dat het aandeel mensen met klachten dat zich laat testen onder de 50 procent ligt, weet Van den Hof.

Na heropening in onderwijs testten vooral kinderen vaker positief

Het aantal besmettingen is in alle leeftijdsgroepen gestegen en met name onder kinderen en jongeren. Volgens het RIVM is die stijging waarschijnlijk het gevolg van de gedeeltelijke heropening van het onderwijs.

Deze cijfers liggen in de lijn der verwachting, zegt Van den Hof. Toen eind februari de al dan niet gedeeltelijke heropening van de scholen werd aangekondigd, werd het risico op een toenemend aantal besmettingen onder deze leeftijdscategorieën al ingecalculeerd, legt de epidemioloog uit. "We weten dat bij alle versoepelingen die je doorvoert, er risico is op een toenemend aantal besmettingen."

De stijging van het aantal positieve coronatests was het kleinst in de leeftijdsgroep van zeventig jaar en ouder. Dat kan gedeeltelijk verklaard worden door het vaccinatieprogramma, stelt het RIVM.