Fabrikant AstraZeneca ondervindt opnieuw problemen met de levering van coronavaccins aan de Europese Unie. In het tweede kwartaal levert het Brits-Zweedse bedrijf 70 miljoen vaccins in plaats van de afgesproken 90 miljoen, meldt voorzitter van de Europese Commissie (EC) Ursula von der Leyen woensdag.

Al meerdere keren moest de farmaceut de verwachtingen temperen. Zo had de EU in eerste instantie een deal voor 180 miljoen AstraZeneca-vaccins gesloten, maar dat aantal moest al snel naar beneden worden bijgesteld.

Daar kwam bij dat meerdere landen - waaronder Nederland - uit voorzorg zijn gestopt met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin, omdat bij gevaccineerde mensen in andere landen bloedproppen zijn ontstaan.

Volgens het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) zijn er tot op heden geen aanwijzingen dat er een verband tussen deze klachten en het AstraZeneca-vaccin bestaat.

Europa dreigt met exportstop vaccins

Door de beperktere leveringen zijn de spanningen tussen het bedrijf en Brussel hoog opgelopen. Tussen de regels door beschuldigde de EU de farmaceut ervan andere klanten voor te trekken. De EC dreigt daarom met het blokkeren van de export van coronavaccins naar andere landen. Ze noemt uitdrukkelijk het Verenigd Koninkrijk.

De EU ruziet al enige tijd met het VK over de uitvoer van vaccins. Tientallen miljoenen vaccins uit de EU gingen de hele wereld over, in de eerste plaats naar de Britten, maar omgekeerd ontving de EU geen enkel vaccin van Britse bodem. Ook niet toen de aanvoer van het Brits-Zweedse AstraZeneca begon te haperen.

De EC wil "wederkerigheid", zegt Von der Leyen. Als een land vaccins maakt maar die voor zichzelf houdt, maakt Brussel "export afhankelijk van hun graad van openheid".

Geen bewijs dat vaccin trombose veroorzaakt

Ondertussen blijven deskundigen zeggen dat het AstraZeneca-vaccin veilig is en dat er geen bewijs is dat het trombose of andere stollingsverschijnselen in het bloed veroorzaakt.

In ons land zijn tot maandag tien meldingen over trombose- of embolievorming na een vaccinatie met het AstraZeneca-coronavaccin binnengekomen. Het is nog niet bekend of er een oorzakelijk verband tussen de meldingen en het coronavaccin is.

Volgens demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wordt het AstraZeneca-vaccin uit voorzorg twee weken niet ingezet.