Bijwerkingencentrum Lareb meldt dinsdag dat het geen aanwijzingen heeft voor een verband tussen stollingsproblemen en vaccins tegen COVID-19. Nederland besloot zondagavond uit voorzorg even niet meer te prikken met het AstraZeneca-vaccin, omdat bij gevaccineerde mensen in andere landen bloedproppen zijn ontstaan.

Volgens Lareb zijn er met betrekking tot alle coronavaccins tot nu toe enkele tientallen meldingen over stollingsproblemen als trombose en longembolie binnengekomen. "Maar daarbij werd geen verlaging van het aantal bloedplaatjes genoemd. De meldingen geven tot nu toe geen aanleiding om te denken dat trombose een bijwerking is van coronavaccins", aldus het centrum.

Ook in andere Europese landen is het vaccineren met het AstraZeneca-middel tijdelijk stopgezet. De aanleiding daartoe was het optreden van een zeldzame maar ernstige combinatie van trombose en een verkleind aantal bloedplaatjes bij een aantal mensen in onder meer Denemarken en Noorwegen. "In Nederland is dit specifieke beeld tot nu toe niet gemeld", aldus het bijwerkingencentrum.

Lareb liet eerder al weten geen reden te zien om te stoppen met het AstraZeneca-vaccin.

Geen verband tussen overlijdens en coronaprik

De organisatie maakte dinsdag ook bekend dat er tot nu toe 138 meldingen over overlijdensgevallen na inenting met coronavaccins zijn binnengekomen.

Ook hier ziet Lareb geen direct verband met vaccins. "Op dit moment ziet Lareb in de meldingen geen patronen van klachten die wijzen op ernstige bijwerkingen waaraan gevaccineerden kunnen zijn overleden", aldus het bijwerkingencentrum.

Het gaat om 111 ouderen van 80 jaar of ouder, 23 mensen van tussen de 65 en 79 jaar oud en 2 personen van onder de 65. Van twee is de precieze leeftijd niet bekend. "Vrijwel allen hadden een kwetsbare gezondheid vanwege heel uiteenlopende ernstige onderliggende gezondheidsproblemen en/of hoge leeftijd", aldus Lareb.

Hoe het AstraZeneca-vaccin door een voorsprong zo snel af kon zijn
112
Hoe het AstraZeneca-vaccin door een voorsprong zo snel af kon zijn

Ruim tienduizend meldingen over bijwerkingen

Volgens de organisatie zijn er tot nu toe 10.887 meldingen over bijwerkingen binnengekomen. Daarvan kwamen er 8.853 binnen na inenting met het vaccin van Pfizer/BioNTech. Daarnaast ontving het centrum 708 meldingen over bijwerkingen van het vaccin van Moderna en 1.210 meldingen na inenting met het vaccin van AstraZeneca. Bij 116 meldingen was het type vaccin niet ingevuld.

De meest gemelde bijwerkingen zijn spierpijn, hoofdpijn, je niet lekker voelen, vermoeidheid, rillingen, koorts en misselijkheid. Ook reacties op de prikplek, zoals pijn, zwelling en een gevoel van warmte, zijn vaak gemeld. Volgens Lareb verlopen de klachten bij de meeste mensen mild en zijn ze na een paar dagen over.

Het gaat om meldingen die tot en met 14 maart binnengekomen zijn en bekeken zijn bij Lareb. Ze hebben betrekking op een geschat aantal van ongeveer anderhalf miljoen toegediende vaccins.

Correctie: In een eerste versie van dit artikel stond per abuis dat Lareb 853 meldingen van bijwerkingen na inenting met het vaccin van Pfizer/BioNTech had binnengekregen. Dit moest 8.853 meldingen zijn.