Het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) moet de bevoorrading door de Leidse medicijnenproducent en onderaannemer HALIX goedkeuren als de Britse farmaceut AstraZeneca dit kwartaal aan de leveringsverwachtingen naar de Europese Unie wil voldoen. Dat zou blijken uit een intern document dat persbureau Reuters heeft ingezien.

AstraZeneca gaat er in zijn planning van uit dat HALIX op 25 maart groen licht van het EMA zal krijgen. Het bedrijf uit Leiden is een van de vier productiecentra waar AstraZeneca een overeenkomst mee heeft voor de productie en leveringen van zijn coronavaccin aan Europa.

Het EMA wilde tegenover Reuters niet bevestigen of HALIX groen licht heeft gekregen, maar wel dat de Leidse fabriek nog op goedkeuring wacht. De medicijnenfabrikant zelf was op zaterdag onbereikbaar.

Indien HALIX goedkeuring van het EMA krijgt, zal AstraZeneca in de laatste week van maart naar eigen zeggen tien miljoen vaccins leveren.

De Britse farmaceut rekent voor dit kwartaal op maximaal 30 miljoen vaccins. Dat zijn er tien miljoen minder dan een maand geleden werd toegezegd en ruim 50 miljoen minder dan waar de EU aanvankelijk rekening mee hield.

Van de vier productiecentra die aan Europa kunnen leveren, zorgt alleen een fabriek in België op dit moment voor de aanvoer. De twee andere producenten bevinden zich in het Verenigd Koninkrijk en hebben nog niet naar de EU geëxporteerd.