Alle GGD's zouden korte staafjes moeten gebruiken om kinderen tot en met de basisschoolleeftijd te testen op het coronavirus. Voor die zachtzinnige aanpak pleit Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en lid van het Outbreak Management Team (OMT), zaterdag in het AD.

In de ziekenhuizen is het kortere staafje al volop in gebruik. Ook enkele GGD's hanteren het korte exemplaar al.

Het gebruiken van deze 'kinderstaafjes' biedt voldoende zekerheden over eventuele besmettingen, zegt Illy. "Je mist er weleens een, maar dat gaat dan om een kind met zo weinig virus dat het ook geen risico's oplevert voor een ander."

Omdat het zo belangrijk is dat iedereen bij een vermoedelijke besmetting getest wordt en kinderen dan niet bang hoeven te zijn, moeten deze zeldzame en vrij onschuldige missers op de koop toe worden genomen, denkt Illy.

Hij vergelijkt het gevoel dat een kort staafje oplevert met dat van neuspeuteren. In de ziekenhuizen worden op beperkte schaal ook sabbelwatjes gebruikt voor kleine kinderen, maar die zijn in de praktijk niet erg handig. Het speeksel dat op die manier wordt gewonnen moet namelijk heel snel worden gecontroleerd, wat niet altijd mogelijk is.

Zo werkt de coronazelftest die nu in de apotheek te koop is
177
Zo werkt de coronazelftest die nu in de apotheek te koop is