In Brazilië zijn de laatste 24 uur 2.216 mensen overleden aan de gevolgen van COVID-19, de derde dag op rij dat meer dan tweeduizend coronaoverlijdens werden geregistreerd. Ook werden ruim 85.000 nieuwe infecties gemeld, het op één na grootste aantal dagelijkse besmettingen tot nu toe. Deskundigen waarschuwen dat op veel plaatsen in het land het zorgsysteem op instorten staat.

Woensdag was er met 2.286 doden sprake van een dagrecord. Donderdag ging het om 2.233 overlijdensgevallen. In totaal zijn er in Brazilië nu 275.101 coronadoden gemeld, na de Verenigde Staten het grootste aantal ter wereld. Sinds het begin van de pandemie zijn er 11,3 miljoen infecties vastgesteld.

Brazilië kampt met een forse heropleving van het longvirus. Volgens de gezondheidsautoriteiten is een in Brazilië ontdekte mutatie van het coronavirus daar grotendeels verantwoordelijk voor.

Het Braziliaanse zorgsysteem staat door de corona-uitbraak zwaar onder druk. In de vijftien grootste steden van het land is 90 procent van alle intensivecarebedden bezet. Volgens het onderzoeksinstituut Fiocruz in Rio de Janeiro dreigt in grote delen van het land een totale ineenstorting van het zorgsysteem.

Verticale begraafplaatsen in Brazilië voor overleden coronapatiënten
72
Verticale begraafplaatsen in Brazilië voor overleden coronapatiënten

WHO maakt zich zorgen om situatie

WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus uitte vrijdag zijn zorgen over de situatie in Brazilië. "Als er geen serieuze maatregelen worden genomen, zal de opwaartse trend die het gezondheidssysteem nu overspoelt meer doden tot gevolg hebben", aldus Ghebreyesus op een persconferentie in Genève. Ook waarschuwde hij dat naburige landen ook geraakt kunnen worden door de Braziliaanse corona-uitbraak.

President Jair Bolsonaro, die de ernst van het virus altijd heeft gebagatelliseerd en zegt geen coronaprik te willen, krijgt ondertussen steeds fellere kritiek te verduren voor zijn corona-aanpak. Veel Brazilianen vinden dat de vaccinatiecampagne tegen COVID-19 veel te traag op gang komt. Tot nu toe is minder dan 3 procent van de bevolking ingeënt.