Bij het RIVM zijn in de afgelopen week 31.959 positieve tests geregistreerd, vrijwel evenveel als in de voorgaande zeven dagen (31.984). Het is de eerste (kleine) daling van het aantal besmettingen op weekbasis in vier weken tijd. Tevens zochten flink meer mensen de teststraat op: ruim 360.000, tegenover 317.000 in de voorgaande week. Het percentage positieve tests daalde van 8,8 naar 8,1 procent.

Het algehele reproductiegetal (R) ligt nu op 0,98. Dat wil zeggen dat een groep van 100 besmette Nederlanders momenteel 98 anderen zou besmetten en het virus zich minder snel onder inwoners verspreidt. Vorige week dinsdag lag de R-waarde nog op 1,14.

Het RIVM maakt ook onderscheid tussen de verschillende coronavirusvarianten. Zo is het reproductiegetal van de Britse variant nu 1,06 (was 1,26) en is de R-waarde van de Zuid-Afrikaanse variant bijgesteld naar 1,01. Dat getal was 1,37, maar het RIVM liet al weten dat er bij de Zuid-Afrikaanse variant "een grote onzekerheidsmarge" is, doordat deze variant weinig voorkomt in Nederland.

Vooral jongeren tot 25 jaar testten vaker positief. In alle andere leeftijdsgroepen werden minder positieve coronatests afgenomen. Onder de groep zeventigplussers werd het virus veel minder vaak aangetroffen. Volgens het RIVM is dat opnieuw een bewijs dat de vaccinatiecampagne vruchten afwerpt.

Het aantal ziekenhuisopnames (1.145) was kleiner dan in de voorgaande zeven dagen (1.191). Op intensivecareafdelingen werden wel meer opnames gemeld: 271 in de afgelopen week, tegenover 223 in de zeven voorgaande dagen.

Kabinet voorzichtig met versoepelingen

Maandagavond meldden demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) dat "het kantelpunt naar meer mogelijkheden" nadert. Tot die tijd blijven de bewindslieden uiterst voorzichtig met het doorvoeren van versoepelingen. Perspectief op reizen in de mei- of zomervakantie konden ze nog niet bieden.

Eind maart hopen Rutte en De Jonge meer mogelijk te maken in Nederland. Daarbij richten de premier en minister vooral de blik op de heropening van buitenterrassen en meer mogelijkheden voor winkels en instellingen in het hoger onderwijs. Volgens De Jonge zijn randvoorwaarden dat het reproductiegetal rond de 1 blijft en de druk op de ziekenhuizen niet te veel toeneemt.

De beoogde versoepelingen staan echter op losse schroeven. Volgens De Jonge zijn de vooruitzichten "nog niet goed" en moet de piek van de derde coronagolf nog komen. De ziekenhuizen zouden dan even vol kunnen liggen als vorig jaar, waarschuwde de bewindsman.