Demissionair premier Mark Rutte ziet het moment waarop steeds meer mogelijk wordt naderen. Dat komt door het toenemende aantal vaccinaties, zei de minister-president maandagavond tijdens een persconferentie.

Dat betekent volgens Rutte echter niet dat de coronamaatregelen nu al kunnen worden versoepeld. Het demissionaire kabinet heeft besloten de huidige maatregelen te verlengen tot en met 30 maart. Het pakket blijft op een paar "correcties" na van kracht.

Rutte hoopt op 23 maart tijdens de volgende persconferentie perspectief op reizen in de mei- en zomervakantie te kunnen bieden.

Volgens demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wordt het een "mooie zomer". Voorwaarde is wel dat "alles gaat zoals we nu verwachten". Begin juli kan iedereen die dat wil gevaccineerd zijn en dan "hebben we van het grootste gedeelte van de maatregelen afscheid genomen", aldus de minister.

Analyse persconferentie: 'Rutte en De Jonge waren opvallend hoopvol'
286
Analyse persconferentie: 'Rutte en De Jonge waren opvallend hoopvol'

Terrassen kunnen mogelijk eind maart open

Een van de eerstvolgende maatregelen waarvan afscheid genomen kan worden, is de sluiting van buitenterrassen. De Jonge zei dat op 31 maart de terrassen geopend kunnen worden als het reproductiegetal (R) rond de 1 blijft en de druk op de ziekenhuizen niet te veel toeneemt.

Daarnaast zouden winkels in dat geval meer klanten kunnen ontvangen. Ook wordt er dan meer mogelijk voor instellingen in het hoger onderwijs.

De Jonge benadrukte wel dat de vooruitzichten nog altijd niet goed zijn, ook al komt de piek later dan verwacht. Inmiddels wordt op basis van modellen het hoogtepunt van de derde golf in april verwacht.

Als de slechtste scenario's uitkomen, dan liggen de ziekenhuizen over een maand even vol als vorig jaar, waarschuwde De Jonge.

Maatregelen verlengd tot 30 maart, wel kleine aanpassingen
152
Maatregelen verlengd tot 30 maart, wel kleine aanpassingen