Amerikanen die tweemaal zijn gevaccineerd tegen COVID-19 mogen zonder mondkapje of zonder afstand te houden binnenshuis afspreken met mensen die geen groot risico op een coronabesmetting lopen, zo maakte het CDC (het Amerikaanse RIVM) maandag bekend.

De richtlijnen voor deze groep wat betreft het risico op een coronabesmetting zijn nu hetzelfde als voor andere ernstige ziektes. Dit betekent in theorie bijvoorbeeld dat grootouders die zijn gevaccineerd hun kleinkinderen weer kunnen bezoeken, mits er geen reden is waarom die kinderen toch een verhoogd risico lopen.

Met deze nieuwe adviezen geeft het CDC gehoor aan een groeiende vraag naar versoepelingen in de Amerikaanse samenleving, nu steeds meer Amerikanen zijn gevaccineerd tegen COVID-19.

De Amerikaanse overheid hoopt met deze richtlijnen een nieuwe stap te zetten richting een normaler leven voor de meeste burgers, die verlangen naar dingen die zij voor de pandemie ook deden, zoals reizen of familieleden bezoeken.

Buiten de deur blijven regels van kracht: draag kapje, houd afstand

Het CDC adviseert Amerikanen, ook als ze gevaccineerd zijn, openbare locaties te blijven vermijden en buiten de deur een mondkapje te blijven dagen. Ook het houden van afstand blijft van kracht op openbare plaatsen.

Het advies voor gevaccineerde mensen blijft ook om zich te laten testen zodra zij symptomen krijgen die op het coronavirus lijken.

Joe Biden krijgt coronavaccin: 'Niets om je druk om te maken'
87
Joe Biden krijgt coronavaccin: 'Niets om je druk om te maken'