Het coronavirus verspreidt zich minder snel onder de bevolking. Het reproductiegetal (R) is vrijdag verlaagd van 1,14 naar 1,04, zo meldt het RIVM. Het reproductiegetal is een maat voor hoe snel een virus zich verspreidt.

Bij het cijfer van 1,04 besmet een groep van 100 coronapatiënten gemiddeld 104 anderen. Is het reproductiegetal onder de 1 dan zijn er steeds minder mensen die besmet raken en dooft een corona-uitbraak uit. Is het reproductiegetal boven de 1 dan komen er juist steeds meer gevallen bij. Bij een getal onder de 1 kan de uitbraak langzaam doven. Dat laatste is dus nog niet het geval.

Het duurt een paar weken voordat het getal kan worden uitgerekend, het cijfer van vrijdag heeft betrekking op 18 februari. Op 13 februari was het reproductiegetal 1,16, het hoogste niveau sinds begin december.

Het RIVM komt bovendien voortaan twee keer in de week met het reproductiegetal, zodat de situatie beter te volgen is. Elke dinsdag en vrijdag wordt het cijfer op het coronadashboard van de overheid gezet.

Het RIVM meldt voortaan ook twee keer in de week hoeveel mensen in Nederland corona hebben en anderen kunnen besmetten. Dat zijn er nu waarschijnlijk ongeveer 93.000. Bij de eerste golf in maart vorig jaar waren dat er waarschijnlijk ongeveer 160.000, net als half oktober en eind december.

Op maandag lichten we op NU.nl toe hoe het reproductiegetal van het coronavirus wordt berekend.