Het aantal sterfgevallen lag vorige week voor het eerst sinds half september lager dan normaal voor de tijd van het jaar. Dat komt vermoedelijk doordat steeds meer mensen zijn gevaccineerd tegen COVID-19, al is daar nog geen hard bewijs voor, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Vorige week overleden naar schatting 3.200 mensen. Dat zijn er driehonderd minder dan een week eerder en tweehonderd minder dan normaal voor de tijd van het jaar. Dat laatste stellen de statistici vast door te kijken naar sterftecijfers van de afgelopen jaren en demografische trends.

"We kunnen het nog niet aantonen", antwoordt socioloog Tanja Traag van het CBS op de vraag of hier het effect van de vaccinatiecampagne te zien is. "Maar het zou wel logisch zijn als het een met het ander te maken heeft."

Bij zowel tachtigplussers als gebruikers van langdurige zorg, zoals verpleeghuisbewoners, is het aantal sterfgevallen nu kleiner dan normaal. Tijdens de coronapandemie is de sterfte in deze groepen lange tijd hoog geweest. Deze groepen waren daarom ook snel aan de beurt met vaccineren.

Een andere verklaring voor het lage sterftecijfer kan zijn dat oversterfte vaak gevolgd wordt door ondersterfte, laat Traag weten aan NU.nl. "We weten niet zeker of het daarmee te maken heeft, of met de vaccinaties. Het is lastig uit elkaar te halen." Wat volgens Traag wel opvallend is, is dat de periode van oversterfte in 2020 niet werd opgevolgd door een periode van duidelijke ondersterfte, waardoor het totale aantal sterfgevallen vorig jaar hoger uitviel.

Het RIVM meldde eerder al dat het aantal besmettingen onder verpleeghuisbewoners daalt en ziet dat als een effect van de vaccinatiecampagne. Ook zeventigplussers werden in de afgelopen week minder vaak positief getest op het virus.

Sterfte tot en met week 8

Bron: CBS© Localfocus