De lockdown in Duitsland wordt tot 28 maart verlengd, zo maakten de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de leiders van de deelstaten woensdagavond bekend. Wel komt de regering met een vijfstappenplan om de coronamaatregelen geleidelijk te versoepelen.

Zo mogen vanaf maandag maximaal vijf personen uit twee huishoudens weer met elkaar afspreken. Het land maakte eerder al bekend dat kappers en scholen weer open mogen.

In de volgende fase zouden ook boekhandels, bloemenzaken en tuincentra moeten volgen. In sommige deelstaten zijn die al geopend, maar door het gezamenlijke besluit van Merkel en de deelstaatpremiers kan dat binnenkort ook in de andere deelstaten het geval zijn. Wel gaan er in de geopende zaken hygiënemaatregelen en bezoekersmaxima gelden.

Vanuit de Duitse samenleving staat er grote druk op de regering om de coronamaatregelen te versoepelen, maar dat is volgens Merkel nog niet mogelijk omdat het aantal besmettingen nog altijd groot is. In het afgelopen etmaal werden meer dan negenduizend nieuwe corona-infecties gerapporteerd.

Restaurants en theaters weer open als situatie niet verslechtert

In regio's waar het aantal besmettingen onder de 100 per 100.000 inwoners is gedaald, mogen onder meer musea, dierentuinen en historische gedenkplaatsen weer opengaan. Daarbij moet vooraf wel worden geboekt en gelden er tijdslots.

Als de situatie in de twee weken die daarop volgen niet verslechtert mogen restaurants en cafés weer buiten gasten ontvangen en mogen onder meer bioscopen, theaters en muziekpodia weer open.

De Duitse bondskanselier en de deelstaatpremiers hebben wel een noodrem in het vijfstappenplan ingebouwd. Die maakt het mogelijk om de regels aan te scherpen als het aantal besmettingen weer boven de 100 per 100.000 inwoners stijgt.

Duitse vaccinatiecampagne komt moeizaam op gang

Merkel benadrukte woensdag dat vaccineren de uitweg is uit de coronacrisis. Die vaccinatiecampagne komt in Duitsland echter moeizaam op gang.

Om het vaccinatietempo te versnellen wil Merkel onderzoeken of het mogelijk is om de tijd tussen de twee coronaprikken te verlengen. Hierdoor zouden meer mensen een eerste coronavaccin toegediend kunnen krijgen. Van de in de Europese Unie toegestane coronavaccins (Moderna, AstraZeneca en Pfizer/BioNTech) zijn twee prikken nodig voor bescherming. Vanaf eind maart of begin april gaan huisartsen helpen met het vaccineren van hun patiënten.

Eerder op de avond werd al bekend dat iedere Duitser vanaf volgende week wekelijks een gratis snelle coronatest kan doen.