Woensdag gaan de onlangs door het kabinet aangekondigde versoepelingen in. Kappers, schoonheidsspecialisten en mensen met andere contactberoepen mogen na een sluiting van bijna drie maanden weer aan de slag. Ook kunnen niet-essentiële winkels op afspraak klanten ontvangen. Verder mogen jongeren tot 27 jaar weer met elkaar sporten.

Demissionair premier Mark Rutte kondigde deze en enkele andere versoepelingen vorige week aan tijdens een persconferentie over de coronamaatregelen. Vanwege de psychische en sociale gevolgen van de coronaregels die mensen ervaren, vond het kabinet het gerechtvaardigd om dit besluit te nemen.

Vanaf woensdag kunnen mensen met contactberoepen hun zaak weer openen. Dat betekent dat bijvoorbeeld kappers, rijinstructeurs en masseurs weer aan de slag kunnen. Klanten mogen alleen op afspraak komen en mogen dan geen klachten hebben. Ook is het dragen van een mondkapje verplicht. Sekswerkers kunnen nog niet aan de slag.

Doordat ook rijinstructeurs weer aan de slag mogen, kunnen rijlessen en praktijkexamens weer worden gegeven. Het is nog niet duidelijk hoe theorie-examens veilig kunnen worden afgenomen.

Waarom Belgische kappers vol inzetten op CO2-meters (en wij niet)
311
Waarom Belgische kappers vol inzetten op CO2-meters (en wij niet)

Winkelen mogelijk op afspraak

Vanaf woensdag kunnen winkeliers klanten op afspraak in de zaak ontvangen. Klanten moeten minstens vier uur van tevoren daar een afspraak voor hebben gemaakt.

Per verdieping mogen maximaal twee klanten tegelijk in de winkel zijn. Elke afspraak duurt minimaal tien minuten om te voorkomen dat er contacten zijn tussen klanten die elkaar te snel afwisselen.

Ook in de winkels gelden een mondkapjesplicht en de overige basismaatregelen, zoals onderling 1,5 meter afstand houden en thuisblijven bij klachten.

Jongeren mogen weer teamsport beoefenen

Jongeren tot en met 26 jaar mogen nu weer buiten sporten op buitensportterreinen en hoeven tijdens het sporten de onderlinge 1,5 meter afstand niet in acht te nemen.

Dat mag alleen met teamleden van de eigen club. Wedstrijden tegen andere clubs worden niet gespeeld.

Kantines blijven overigens gesloten, net als de kleed- en doucheruimtes.

Middelbare scholen gaan open

Afgelopen maandag gingen de middelbare scholen en mbo-instellingen weer deels open. Leerlingen in het voortgezet onderwijs mogen minimaal één dag per week naar school, maar afhankelijk van de school kan dat vaker zijn. Mbo-studenten mogen één dag in de week naar school.

Leerlingen moeten 1,5 meter afstand van elkaar houden, met uitzondering van leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs. Ze moeten mondkapjes dragen en er moeten vaste looproutes en gespreide start- en eindtijden zijn.

Net als in het basisonderwijs moet een hele klas, inclusief de docent, in quarantaine als een leerling of docent positief test op het coronavirus. Na vijf dagen mogen ze die quarantaine beëindigen als ze negatief getest zijn. Wie zich niet wil laten testen, moet tien dagen in quarantaine.

De buitenschoolse opvang (bso) blijft gesloten, omdat een opening tot contacten tussen leerlingen van verschillende scholen zou leiden.