Alle Nederlanders die een coronavaccin willen, kunnen begin juli al minimaal een eerste prik hebben gekregen. Dat is mogelijk als alle verwachte leveringen doorgaan, zegt demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) dinsdag in het televisieprogramma Op1.

Van de nu beschikbare vaccins (Moderna, AstraZeneca en Pfizer/BioNTech) zijn twee prikken nodig. Van het vaccin van farmaceut Janssen, dat naar verwachting volgende week wordt goedgekeurd door het Europese geneesmiddelenbureau (EMA), is maar één prik nodig.

Het kabinet rekende er eerder nog op dat het tot zeker het begin van de herfst zou duren voordat iedereen die dat wil ten minste deels gevaccineerd zou zijn. Op basis van de ervaringen van de afgelopen tijd, met onder meer het prikken en de leveringen van de verschillende vaccins, is De Jonge nu optimistischer.

De Jonge nog altijd optimistisch over de zomer
55
De Jonge nog altijd optimistisch over de zomer

De regering houdt er rekening mee dat zo'n 85 procent van de veertien miljoen volwassen Nederlanders bereid is zich te laten prikken. Twee derde van hen kan begin juli al helemaal gevaccineerd zijn, de rest zou dan één prik hebben gehad. Het zou volgens de minister om achttien miljoen gezette prikken gaan.

De Jonge benadrukt wel dat alles uiteindelijk afhangt van de leveringen van de verschillende farmaceuten. Als die tegenvallen, kan het alsnog langer duren.

Vorige week kregen 322.380 mensen in Nederland een coronavaccin toegediend. Het totale aantal gezette prikken kwam daarmee uit op 1.379.655.

Na een langzaam begin van de vaccinatiecampagne is Nederland bezig aan een opmars binnen de Europese Unie. Inmiddels staat Nederland volgens het Europese centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) op de vierde plek. Alleen Finland, Denemarken en Malta doen het beter.