Een jaar na de eerste coronabesmetting in Nederland is in Tilburg een zogeheten dankraam onthuld als eerbetoon aan mensen die zich tijdens de pandemie hebben ingezet voor anderen. De onthulling vond zaterdag plaats voor het Paleis-Raadhuis in de binnenstad.

Het dankraam is geïnspireerd door een gebrandschilderd raam dat in 1951 werd gemaakt nadat Tilburg als laatste stad in Nederland met een ontwrichtende pokkenepidemie te maken kreeg.

Het werk is gemaakt door kunstenares Riëtte Sommerdijk. Tilburgers konden de afgelopen maanden insturen waar ze trots op zijn, wie hen door de pandemie sleept en wie ze willen bedanken. 170 van deze inzendingen zijn in het kunstwerk verwerkt.

In het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg werd een jaar geleden de eerste besmetting met het coronavirus geconstateerd. Later zou blijken dat het virus al eerder zijn intrede in Nederland had gedaan. Onder meer tijdens carnaval kon het zich snel verspreiden. Het zuiden van het land werd al snel het epicentrum van de uitbraak.

Burgemeester Theo Weterings van Tilburg vindt het 'jubileum' van de COVID-19-pandemie "niet bepaald een datum om te vieren, wel een om even bij stil te staan". Aan het einde van de dag is er een herdenking van coronaslachtoffers in de Hasseltse Kapel.

Het kunstwerk werd zaterdag onthuld voor het Paleis-Raadhuis in Tilburg.

Het kunstwerk werd zaterdag onthuld voor het Paleis-Raadhuis in Tilburg.
Het kunstwerk werd zaterdag onthuld voor het Paleis-Raadhuis in Tilburg.
Foto: ANP