EU-lidstaten zijn optimistisch over de invoering van een digitaal vaccinatiepaspoort, zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel donderdag na afloop van een EU-top over de coronapandemie. Ook Nederland heeft er in principe geen bezwaar tegen, maar premier Mark Rutte vindt het nog te vroeg om een beslissing te nemen.

Rutte zei donderdag dat hij vooral technische vragen heeft. Zo is er volgens hem nog geen absolute zekerheid dat iemand het coronavirus na een vaccinatie niet meer kan overdragen. Hij ziet wel dat een digitaal vaccinatiepaspoort in de toekomst nut kan hebben. "We moeten daar in Nederland echt nog het debat over voeren", aldus Rutte.

Een aantal voornamelijk zuidelijke lidstaten dringt aan op de invoering van een vaccinatiepaspoort, waarmee burgers in alle EU-landen dezelfde rechten krijgen, zoals het recht op vrij reizen. De zuidelijke EU-landen zijn voor hun economie erg afhankelijk van toerisme en zien graag dat de bewijzen al voor de zomer beschikbaar zijn.

Merkel hoopt dat een vaccinatiepaspoort voor de zomer af kan zijn, maar voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen tempert de verwachtingen. Volgens haar kan de technische voorbereiding van een dergelijk vaccinatiebewijs zeker drie maanden in beslag nemen.

'Vaccinatiepaspoort kan leiden tot discriminatie'

Daarnaast zijn er ethische vraagstukken. Zo vrezen Frankrijk en België dat een vaccinatiepaspoort kan leiden tot discriminatie.

De Franse president Emmanuel Macron waarschuwt dan ook dat een dergelijk bewijs tot een oneerlijke situatie kan leiden. Omdat jongeren het laatst worden gevaccineerd, worden zij mogelijk in de zomer geweerd als ze naar een ander land willen reizen.

Merkel zei donderdagavond ook dat een EU-vaccinatiepaspoort met de huidige lage vaccinatiegraad nog niet aan de orde is. Wel vindt ze dat landen zich erop moeten voorbereiden.

EU-lidstaten Griekenland en Cyprus hebben de eventuele invoering van het digitale vaccinatiepaspoort niet afgewacht en hebben zelf afspraken gemaakt over de toelating van gevaccineerde toeristen uit Israël.