AstraZeneca-topman Pascal Soriot zegt teleurgesteld te zijn dat de productie en de levering van het coronavaccin van de farmaceut aan de Europese Unie tegenvalt. "Net zo teleurgesteld als jullie", aldus de topman donderdag tegen het Europees Parlement.

Het Brits-Zweedse bedrijf meldde de afgelopen tijd meerdere tegenslagen met de productie van het vaccin, tot grote ergernis van de EU.

Zo moest de Europese Unie het in de eerste drie maanden stellen met de helft van het aantal doses waar het op had gerekend: in plaats van 80 miljoen, leverde de farmaceut 40 miljoen doses.

Ook in het tweede kwartaal ontvangt de EU mogelijk minder AstraZeneca-vaccins dan verwacht. Maandag bleek dat de farmaceut ook in april, mei en juni naar verwachting maar de helft van de beloofde vaccins zal kunnen leveren. Het bedrijf staat er in Brussel sindsdien niet erg goed op.

In een reactie op het nieuws dat de levering in het tweede kwartaal minder is dan verwacht, zei demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) dinsdag dat AstraZeneca "een buitengewoon ingewikkeld bedrijf is om afspraken mee te maken". "De wisselingen gebeuren eens in de drie, vier dagen. Het is om gek van te worden", aldus De Jonge.

Soriot is er echter "van overtuigd" dat de productie in de lente op gang komt. Het bedrijf zegt nauw samen te gaan werken met de Europese Commissie om dat voor elkaar te krijgen. Tekorten in de levering aan de EU zouden worden opgevuld via het internationale netwerk, zei een woordvoerder van het bedrijf woensdag.

Verenigd Koninkrijk zou eerder afspraken over vaccin hebben gemaakt

In het Europees Parlement werd donderdag ook gesproken over het leveren van AstraZeneca-vaccins aan het Verenigd Koninkrijk terwijl de productie in de EU stokte. Dat stuitte in Brussel op onbegrip en woede, omdat het bedrijf met de EU afgesproken zou hebben dat de fabrieken in de EU alleen vaccins voor dat gebied zouden maken.

Volgens Soirot had het Verenigd Koninkrijk nog voor de EU al afspraken gemaakt over het reserveren van het vaccin. Het overgrote deel van de coronavaccins die AstraZeneca in de Europese Unie maakt gaat echter naar de EU-landen, verzekerde de baas van het farmaceutische bedrijf.

AstraZeneca blijft weigeren nu ook de Britse fabrieken van het bedrijf voor de EU te laten draaien om aan de verplichtingen te voldoen, zoals Brussel eist. Die zouden zijn gereserveerd voor de Britten, al staan ze ook in het Europese contract. Het overhevelen van vaccins uit het Verenigd Koninkrijk naar de haast zeven keer zo grote EU zou ook maar een druppel op een gloeiende plaat zijn, beweert Soriot.