Hongarije heeft woensdag als eerste EU-lidstaat het vaccin van het Chinese staatsbedrijf Sinopharm toegediend aan eigen inwoners. Het Europese medicijnagentschap EMA heeft het middel nog niet goedgekeurd, de Hongaarse toezichthouder wel.

Eerder werd Hongarije ook al de eerste EU-lidstaat die met Rusland een deal sloot over de levering van het Russische coronavaccin Spoetnik V. De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó vertelde al eerder dat het land ook dat vaccin "zo snel mogelijk" wil inzetten, maar wel op een veilige manier.

Ook het Russische vaccin is nog niet door het Europese medicijnagentschap goedgekeurd, hoewel de Russen beweerden dat er al wel gesprekken gaande zijn met EMA. Het Europees Medicijnagentschap vertelde in gesprek met NU.nl dat "nog geen aanvraag voor toelating" was ontvangen vanuit Rusland.

Als goedkeuring van het EMA uitblijft voor zowel het Russische als Chinese vaccin, mogen beide middelen niet verhandeld worden op de Europese markt.

Hongarije rekent op 5 miljoen vaccindoses vanuit China

Hongarije heeft vanuit China zo'n 550.000 vaccindoses ontvangen. Daarmee moeten de komende dagen 275.000 inwoners ingeënt worden. Hongarije heeft in totaal 5 miljoen vaccindoses bij Sinopharm besteld. Daarnaast ontvangt het land, als EU-lidstaat, ook vaccins vanuit de EU.

Premier Viktor Orbán heeft meermaals herhaald dat hij het vaccinatieprogramma als dé optie ziet om langzamerhand terug te keren naar het 'normale leven'. Hij riep farmaceuten al eerder op om de productie van vaccins te intensiveren. "We hebben geen uitleg nodig, maar vaccins", aldus Orbán.