Bij het RIVM zijn het afgelopen etmaal 4.420 positieve coronatests gemeld. Dat aantal ligt in lijn met het gemiddelde in de afgelopen zeven dagen (4.425). Het gezondheidsinstituut meldt ook 63 coronagerelateerde sterfgevallen. Deze patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur overleden, omdat er vertraging kan zitten tussen de datum van overlijden en de meldingsdatum.

Dinsdag daalde de hoeveelheid nieuwe positieve coronatests voor het eerst in een week tijd onder het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen. Toen werden 3.846 nieuwe besmettingen gemeld, terwijl het gemiddelde in de afgelopen zeven dagen op 4.282 zat.

De afgelopen week werden op meerdere dagen ruim vierduizend nieuwe positieve testen gemeld. NU.nl kijkt naar dit gemiddelde, omdat het een beter beeld geeft dan de fluctuerende dagcijfers.

Het kabinet heeft dinsdagavond enkele versoepelingen aangekondigd van de coronamaatregelen. De teugels worden vooral gevierd omdat het welzijn van Nederlanders vergroot moet worden, zei demissionair premier Mark Rutte.

Er wordt vanaf 2 maart meer risico genomen. Zo wordt het voortgezet onderwijs heropend, kunnen vrijwel alle contactberoepen weer aan de slag (sekswerkers niet) en mogen inwoners winkelen op afspraak, als zij vier uur van tevoren een afspraak hebben gemaakt met de winkel. Ten slotte mogen jongeren tot 27 jaar bij buitensporten de afstandsregel loslaten.

Volgens Rutte moet meer risico genomen worden in verband met "het maatschappelijk belang", maar kunnen de regels worden teruggedraaid als coronacijfers drastisch gaan stijgen. Mocht dat het geval zijn, dan willen de bewindslieden er "alles aan doen" om in ieder geval de scholen niet nogmaals te sluiten. "Alle andere opties van aanscherping liggen dan wel weer op tafel", sprak Rutte.

Gemiddelden van de afgelopen week

  • Woensdag 24 februari: 4.425
  • Dinsdag 23 februari: 4.282
  • Maandag 22 februari: 4.124
  • Zondag 21 februari: 3.935
  • Zaterdag 20 februari: 3.759
  • Vrijdag 19 februari: 3.699
  • Donderdag 18 februari: 3.642

Aantal positieve coronatests per dag

Bron: RIVM© LocalFocus