President Joe Biden heeft opdracht gegeven de Amerikaanse vlag op federale overheidsgebouwen halfstok te hangen om te markeren dat in de Verenigde Staten een half miljoen mensen aan de gevolgen van het coronavirus zijn overleden. De vlag blijft als eerbetoon aan de slachtoffers vijf dagen halfstok.

De Johns Hopkins University in Baltimore, die de statistieken rond het virus nauwgezet bijhoudt, meldde maandag rond 22.40 uur dat de grens van een half miljoen COVID-19-doden is overschreden.

De VS is wereldwijd ruimschoots koploper wat betreft het aantal sterfgevallen. Dat geldt ook voor het aantal besmettingen, dat inmiddels op ruim 28 miljoen staat. De grens van 400.000 Amerikaanse coronagerelateerde sterfgevallen werd ruim een maand geleden gepasseerd en die van 100.000 eind mei. In alle landen samen zijn bijna 2,5 miljoen mensen overleden aan COVID-19.

Biden hield rond middernacht (Nederlandse tijd) in het Witte Huis een toespraak over de grimmige mijlpaal, gevolgd door een moment van stilte en het aansteken van kaarsen. Onder anderen zijn vrouw Jill Biden en vicepresident Kamala Harris waren daarbij aanwezig.

Witte Huis staat stil bij half miljoen coronadoden
74
Witte Huis staat stil bij half miljoen coronadoden

Meer Amerikaanse doden dan tijdens Tweede Wereldoorlog

"Vandaag hebben we een ontzettend grimmige en hartverscheurende mijlpaal bereikt: 500.071 doden. Er zijn tijdens deze pandemie in één jaar tijd meer Amerikanen overleden dan tijdens de Eerste Wereldoorlog, de Tweede Wereldoorlog en de Vietnamoorlog bij elkaar opgeteld", zei Biden tijdens zijn toespraak.

"Als land kunnen we zo'n wreed lot niet accepteren. We moeten voorkomen dat we ongevoelig worden voor leed." Volgens Biden moet de VS de pandemie als een verenigd land bestrijden. Hij heeft de bestrijding van het coronavirus tot een van de speerpunten van zijn beleid uitgeroepen.

De vaccinatiecampagne in de VS is flink opgevoerd sinds Biden een maand geleden aantrad. Inmiddels hebben ongeveer 44 miljoen mensen minstens één vaccinatie gekregen, wat neerkomt op ruim 13 procent van de bevolking. Bijna negentien miljoen Amerikanen hebben twee doses toegediend gekregen.