Het Veiligheidsberaad adviseert bij versoepelingen van de coronamaatregelen de buitenactiviteiten weer mogelijk te maken. Het ligt volgens de voorzitters van de veiligheidsregio's voor de hand om buiten meer toe te staan dan binnen.

"Buiten is meer coronaproof", zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen. Als de dagen langer worden en het weer aangenaam is, gaan mensen meer de deur uit. "Zij snakken ernaar om naar buiten te gaan. Dat gaat gebeuren. Neem dan ook de juiste maatregelen."

Bruls spreekt van een lastig dilemma. "Wij zitten op een splitsing der wegen. Er is met de dreiging van de mutaties weinig ruimte voor versoepeling. Het virus lijkt weer te kunnen oplaaien. Als je het OMT-advies heel strikt neemt, kunnen we nu niet versoepelen."

Toch is er volgens Bruls maatschappelijk veel behoefte aan versoepelingen. "Als burgemeesters horen we dat dagelijks."

Ook minister Ferd Grapperhaus (Justitie) merkt de "gespletenheid". "Het gaat nog echt niet goed met de besmettingen en de bedden op de intensive care. We zien de cijfers in omringende landen weer oplopen door besmettelijke mutanten. Aan de andere kant is het moeilijk vol te houden. Dat zien wij echt. Mensen snakken naar perspectief, meer ruimte."

Burgemeesters willen 'consequente en logische' maatregelen

De burgemeesters willen vooral dat de maatregelen consequent, consistent en logisch zijn. Bruls: "Tover niet lukraak maatregelen uit de hoge hoed. Zij moeten echt goed uitlegbaar zijn. En dan zeggen wij dat het nu slimmer is om in buiten te investeren."

Dinsdagavond volgt een persconferentie waarin het demissionaire kabinet hoopt versoepelingen aan te kunnen kondigen. De belangrijkste versoepeling die vermoedelijk aangekondigd gaat worden, is de heropening van het voortgezet onderwijs.