De avondklok heeft maandag officieel een nieuwe wettelijke basis gekregen, twee dagen later dan minister van Justitie Ferd Grapperhaus vrijdag in de Senaat had aangekondigd. De avondklokboetes die afgelopen weekend zijn uitgedeeld, vallen dus nog onder de oude juridische grondslag. Als het gerechtshof in Den Haag vrijdag beslist dat de oude basis van de avondklok onvoldoende was, heeft dit mogelijk ook gevolgen voor deze boetes.

Het gerechtshof doet vrijdag uitspraak in de zaak over de avondklok. De avondklok blijft hoe dan ook gelden, omdat deze onder een nieuwe wettelijke basis is ondergebracht. De ministeriële regeling van de avondklok is vanaf nu gekoppeld aan de zogenoemde tijdelijke coronawet (Twm), die weer valt onder de Wet publieke gezondheid (Wpg).

De uitspraak van het gerechtshof kan nog wel gevolgen hebben voor de boetes die overtreders van de avondklok in de afgelopen weken opgelegd hebben gekregen. De kans bestaat dat deze boetes van 95 euro van tafel gaan.

Het Openbaar Ministerie (OM) en Grapperhaus zullen, indien het gerechtshof beslist dat de oude basis onvoldoende was, in gesprek gaan over de gevolgen voor de al uitgedeelde boetes. Als het hof de oude verankering alsnog goedkeurt, verandert er niets, meldt het ministerie.

De oude grondslag van de avondklok - de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (Wbbbg) - is maandag buiten werking gesteld, aldus het ministerie. Grapperhaus wilde dat dit zaterdag al zou gebeuren, maar volgens het ministerie was er meer tijd nodig.

Sinds het begin van de avondklok op 23 januari zijn 33.000 bekeuringen uitgedeeld, meldde het OM afgelopen vrijdag.