Vaccinmaker AstraZeneca levert de komende twee weken minder doses aan Nederland en de rest van de EU dan afgesproken, meldt het RIVM maandag. Het gaat voor Nederland om ruim 217.000 doses die later komen. Dat heeft als gevolg dat voorlopig geen nieuwe afspraken voor vaccinaties worden gemaakt. Al ingeplande afspraken gaan wel door.

Vanaf volgende week maandag kunnen er volgens het RIVM geen vaccins worden geleverd aan priklocaties van de GGD, huisartsen en instellingen in de geestelijke gezondheidszorg.

Reeds geplande afspraken voor de periode tot en met 14 maart blijven staan. Nieuwe afspraken voor deze periode worden voorlopig niet ingepland, met uitzondering van de groepen die worden ingeënt met het vaccin van Pfizer of Moderna. Volgens het instituut komt er op zondag 7 maart een extra levering van 211.000 doses van AstraZeneca, 6.000 minder dan beloofd.

De Brits-Zweedse farmaceut heeft geen reden voor de vertraging opgegeven, zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Weer leveringsproblemen bij AstraZeneca

Het is de tweede keer in korte tijd dat AstraZeneca niet kan voldoen aan de leveringsafspraken. Vorige maand meldde het bedrijf dat het niet zou lukken om de EU in het eerste kwartaal van dit jaar van 80 miljoen doses te voorzien.

Hoewel Brussel hier niet over te spreken was, moest de EU uiteindelijk genoegen nemen met de helft van dat aantal doses. Nederland ontvangt 1,4 miljoen in plaats van 4,5 miljoen doses in het eerste kwartaal.

Die 1,4 miljoen doses komen niet allemaal tegelijk. De levering wordt uitgesmeerd over meerdere weken. AstraZeneca heeft een leveringsschema voor Nederland opgesteld en dat schema is nu aangepast. De bedoeling is nu dat de levering vanaf 7 maart weer op gang komt.

Eerste AstraZeneca-prikken onlangs gezet

In Den Haag is het vaccineren met AstraZeneca op vrijdag 12 februari begonnen. In totaal krijgen ongeveer een half miljoen medewerkers van verpleeghuizen, van revalidatiecentra, in de gehandicaptenzorg en in de wijkverpleging het vaccin toegediend.

Ook 63- en 64-jarigen, thuiswonende mensen met het syndroom van Down, mensen met morbide obesitas en mensen die door neurologische aandoeningen grote moeite hebben met ademhalen, krijgen het vaccin toegediend.