De politie heeft zondagmiddag ingegrepen bij een demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Museumplein in Amsterdam. Volgens een woordvoerder van de politie zouden zich zo'n 600 mensen hebben verzameld in het park, die daarbij geen rekening hielden met de geldende coronamaatregelen.

De illegale betoging werd op last van de Amsterdamse driehoek even na 15.00 uur ontbonden. Een klein deel van de demonstranten gaf geen gehoor aan de oproep om het plein te verlaten. Ook de Mobiele Eenheid (ME) was ter plekke om mensen weg te sturen. Rond 16.00 uur was het weer rustig op het plein.

Er is één aanhouding verricht voor openlijke geweldpleging, aldus de woordvoerder.

Anders dan voorgaande weken heeft de gemeente het plein deze zondag niet aangewezen als een zogenoemd veiligheidsrisicogebied. Dan zou de politie gemakkelijker kunnen ingrijpen.

Op 17 januari, eveneens een zondag, ontstonden ongeregeldheden nadat de Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie, justitie) had besloten een door de rechter verboden en spontaan ontstane demonstratie van zo'n tweeduizend mensen te ontbinden. Daarna kwamen er op zondagen telkens groepen mensen naar het plein die wisten dat ze daar niet mochten demonstreren. Dat leidde twee zondagen achtereen tot ongeregeldheden.

Politie veegt Museumplein in Amsterdam schoon na illegaal protest
32
Politie veegt Museumplein in Amsterdam schoon na illegaal protest

Correctie: Op basis van onjuiste aan NU.nl verstrekte informatie meldden wij eerst dat de ME een charge heeft uitgevoerd. Dit bleek niet te kloppen. De ME was actief aanwezig bij het beëindigen van de demonstratie, maar hoefde geen charge uit te voeren.