Niet eerder was het zo warm op 21 februari en de komende dagen blijft de temperatuur ook zeer aangenaam voor de tijd van het jaar. Door het mooie weer worden er echter wel meer pollen van de hazelaars en de elzen verwacht. Hooikoortspatiënten kunnen daardoor klachten krijgen die lijken op coronavirussymptomen.

Het warme weer heeft te maken met de uitzonderlijk zachte lucht die vanuit Spanje wordt aangevoerd.

Omdat de warmte mogelijk een week aanhoudt, verwacht Weerplaza dat de natuur "tot leven" zal komen. Gras gaat weer groeien en de sapstromen van onder meer fruitbomen en klein struikgewas zullen snel op gang komen, wat op korte termijn tot de vorming van knoppen en zelfs al bloesem kan leiden.

Voor mensen met hooikoorts zijn het minder fijne omstandigheden, omdat de hazelaars en de elzen nu pollen gaan afgeven. Daar komt bij dat er na donderdag geen regen meer wordt verwacht, waardoor de concentratie pollen in de lucht alleen maar zal toenemen.

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) waarschuwde tijdens het vorige pollenseizoen al voor het feit dat hooikoortsklachten kunnen lijken op symptomen van COVID-19.

Symptomen van COVID-19 zijn onder meer neusverkoudheid, hoesten, keelpijn en koorts. Hooikoortspatiënten kunnen last krijgen van kriebelhoest, een loopneus, tranende ogen en niesbuien.

De onderzoekers raden hooikoortspatiënten aan om voorbereid te zijn op de start van het pollenseizoen door bijvoorbeeld op tijd te starten met de hooikoortsmedicatie, straten en bossen met bloeiende berken te vermijden en de ramen en deuren zo veel mogelijk gesloten te houden.