Het RIVM meldt zaterdag 4.604 nieuwe positieve coronatests. Dat zijn er opnieuw fors meer dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (3.759). Het is onduidelijk of de inhaalslag die de GGD's na het winterweer maakten de cijfers nog steeds vertekent, zoals afgelopen week wel het geval was.

NU.nl kijkt naar het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen, omdat dit een beter beeld geeft dan de fluctuerende dagcijfers.

Het RIVM meldt zaterdag ook 62 coronagerelateerde sterfgevallen. Dit betekent niet dat deze personen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Er kan vertraging zitten tussen de datum van overlijden en de meldingsdatum.

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal afgenomen. Momenteel zijn 1.858 coronapatiënten opgenomen, 85 minder dan vrijdag. Van deze patiënten liggen er 522 op de intensive care (ic), twaalf meer dan een dag eerder.

Op de ic's schommelt het aantal coronapatiënten al zo'n twee weken tussen de 500 en 550.

Gemiddelden van de afgelopen week

  • Zaterdag 20 februari: 3.759
  • Vrijdag 19 februari: 3.699
  • Donderdag 18 februari: 3.642
  • Woensdag 17 februari: 3.622
  • Dinsdag 16 februari: 3.593
  • Maandag 15 februari: 3.459
  • Zondag 14 februari: 3.375

GGD's maakten inhaalslag na sluitingen winterweer

Het aantal positieve tests steeg sinds donderdag sterk doordat de GGD-testlocaties deze week een inhaalslag maakten, liet een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR donderdag aan NU.nl. weten. Ook vrijdag was het aantal nieuwe positieve tests veel groter dan gemiddeld.

Tijdens het winterweer werden minder mensen getest en moesten afspraken worden verzet vanwege een tijdelijke sluiting van de GGD-teststraten. Daardoor werd het beeld op de virusverspreiding vertroebeld, liet het RIVM dinsdag in de weekupdate weten.

Aantal positieve coronatests per dag

Bron: RIVM© LocalFocus