De coronavaccins die vanuit Nederland zijn verstuurd, zijn vrijdagmiddag (lokale tijd) ook op Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba afgeleverd. Eerder deze week kregen Aruba, Bonaire en Curaçao de eerste ladingen al. Daardoor hebben alle eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk nu vaccins en kan worden begonnen met de inentingscampagnes.

Op Aruba is direct begonnen met vaccineren. Bonaire en Sint-Maarten beginnen maandag en op Curaçao start het programma woensdag.

Op Aruba, Curaçao, Bonaire en Sint-Maarten worden eerst mensen die in de zorg werkzaam zijn en zestigplussers ingeënt. Op die eilanden zijn vaccins van Pfizer/BioNTech afgeleverd. Saba en Sint-Eustatius kregen in totaal 3.100 Moderna-vaccins.

Vanaf Sint-Maarten vloog een helikopter met vaccins naar Saba en op Sint-Eustatius landde een klein vliegtuig. Beide eilanden willen alle volwassenen vanaf maandag en op korte termijn van een prik voorzien.

Een groot deel van de bevolking op Saba heeft zich hiervoor al laten registreren: ruim twaalfhonderd volwassenen op een bevolking van ongeveer tweeduizend mensen. Op Sint-Eustatius nemen nog veel mensen een afwachtende houding aan: maar iets meer dan vierhonderd van de ruim drieduizend bewoners hebben zich aangemeld.

Weinig medische voorzieningen

Op Saba en Sint-Eustatius wordt benadrukt dat het van groot belang is dat veel mensen zich laten inenten, omdat de autoriteiten daar niet over de benodigde medische voorzieningen beschikken als zich er een COVID-19-uitbraak voordoet. Zodra een groot deel van de bevolking is gevaccineerd, kan het toerisme ook weer op gang komen.

Saba en Sint-Eustatius hebben met weinig besmettingen te maken gekregen sinds afgelopen maart. Toch gelden op beide eilanden al lange tijd zeer strenge regels voor bezoekers van buiten.