Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is in korte tijd voor de tweede keer getroffen door een uitbraak van COVID-19. Deze keer gaat het om de afdeling chirurgie. Er zijn daar vijf patiënten en drie medewerkers positief getest, meldt het ziekenhuis woensdag.

Maandag werd bekend dat vijf patiënten zijn overleden die de Britse variant van het coronavirus hadden opgelopen. Dat gebeurde op de afdeling cardiothoracale chirurgie. Door de corona-uitbraak raakten dertien patiënten besmet.

Bij de nieuwe uitbraak is nog onbekend of het om de Britse variant gaat. Dat wordt nog onderzocht. Alle patiënten worden conform de richtlijnen verpleegd. De positief geteste medewerkers en medewerkers met mogelijke coronaklachten zijn thuis in quarantaine. Het ziekenhuis heeft op de betreffende afdeling een opnamestop ingesteld.

"We hebben vandaag helaas opnieuw te maken met een corona-uitbraak op een afdeling", zegt bestuursvoorzitter Nardo van der Meer. "We leven mee met de patiënten en de medewerkers die nu te maken krijgen met deze besmetting." Volgens Van der Meer staat vast dat de twee uitbraken los van elkaar staan.

Medewerkers op afdelingen nog niet gevaccineerd

Op de twee getroffen afdelingen werken verpleegkundigen en medisch specialisten die niet gevaccineerd zijn. In januari zijn alleen de medewerkers gevaccineerd in de acute zorg die direct contact hebben met patiënten met corona, conform de landelijke richtlijnen.

Het Catharina Ziekenhuis heeft extra maatregelen genomen voor het hele ziekenhuis om de zorg veilig door te kunnen laten gaan. Zo krijgt elke bezoeker bij de ingang een speciaal mondneusmasker, dat betere bescherming biedt dan de reguliere mondkapjes. Ook doet het ziekenhuis een dringend verzoek aan patiënten en bezoekers met klachten die wijzen op corona, om niet naar het ziekenhuis te komen.