Het RIVM meldt woensdag 3.416 nieuwe positieve coronatests. Dat zijn er minder dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (3.628).

NU.nl kijkt naar het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen, omdat dit een beter beeld geeft dan de fluctuerende dagcijfers.

Verder heeft het RIVM nog eens 89 coronagerelateerde sterfgevallen geregistreerd. Dit betekent niet dat deze personen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Er kan vertraging zitten tussen de datum van overlijden en de meldingsdatum.

Maandag is minder getest, omdat de testlocaties van de GGD's de hele ochtend dichtbleven wegens ijzel. Dit heeft ook nog zijn weerslag op de dagcijfers van woensdag, omdat het gewoonlijk een paar dagen duurt totdat de gezondheidsdiensten alle cijfers hebben doorgegeven aan het RIVM.

Dinsdag meldde datzelfde RIVM dat het aantal positief geteste personen (25.229) in de afgelopen week ongeveer gelijk was aan het aantal (24.668) van de zeven dagen daarvoor. Dit duidt er volgens het instituut op dat de verspreiding van het virus stabiliseert.

Wel lieten minder mensen zich vorige week testen. Het winterweer weerhield mensen er volgens het RIVM van om naar de testlocaties te gaan. Hierdoor is het zicht op de verspreiding "vertroebeld", aldus de gezondheidsdienst.

Verbetering: NU.nl meldde op basis van een verkeerde berekening in eerste instantie ten onrechte een gemiddelde van 2.994 de afgelopen zeven dagen. De rekenfout is direct hersteld. Het juiste gemiddelde moet zijn: 3.628.

Aantal dagelijkse positieve coronatests

Bron: RIVM© LocalFocus