De Europese Commissie (EC) wil de procedures bij het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) herzien om nieuwe vaccins tegen coronavarianten sneller te kunnen goedkeuren, zo meldt EC-voorzitter Ursula von der Leyen woensdag.

De manier waarop nu de jaarlijkse griepvaccins voor snelle markttoelating worden beoordeeld, dient als model voor de procedures. Griepvaccins worden namelijk regelmatig aangepast aan veranderende griepvirussen.

De EU moet ook "onmiddellijk" actie ondernemen om de ontwikkeling en productie van vaccins tegen mutaties op te schalen, stelt Brussel voor. "Nieuwe varianten van het virus zijn snel in opkomst en daar moeten wij nog sneller op reageren", aldus Von der Leyen. "De EU moet voor de curve uit blijven."

Daarom stelt het dagelijks EU-bestuur voor om geld te investeren in het samenbrengen van onderzoekers, de industrie en autoriteiten. Zo hoopt de EC alle middelen in te kunnen zetten tegen mutaties en vaccins daartegen zo snel mogelijk voor de EU veilig te kunnen stellen.

Ontstaat met het coronavaccin groepsimmuniteit?
127
Ontstaat met het coronavaccin groepsimmuniteit?