De spoedwet over de avondklok die het demissionair kabinet ontwerpt, wordt waarschijnlijk woensdag al ingediend bij de Tweede Kamer. De nieuwe wet is dinsdagavond al ondertekend door de koning en direct naar de Raad van State gezonden, meldt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) dinsdagavond.

De hoogste adviseur van de regering zal een spoedadvies uitbrengen, waarna het wetsvoorstel direct door kan naar de Kamer. Het is aan de Kamer om te bepalen wanneer ze de wet behandelt. De Kamerleden moeten dan terugkomen van reces.

Na de Tweede Kamer moet ook de Eerste Kamer zich nog over de spoedwet buigen.

Demissionair Justitieminister Ferd Grapperhaus maakte dinsdagmiddag bekend dat er een spoedwet komt, omdat de rechter in Den Haag de juridische grondslag voor de avondklok onvoldoende vindt. Die bepaalde dinsdagochtend in een door de actiegroep Viruswaarheid aangespannen zaak dat de maatregel daarom direct van tafel moest.

Avondklok in ieder geval tot vrijdag

Het kabinet stelde direct hoger beroep in en kondigde een spoedwet aan. Dat laatste wellicht ten overvloede, aldus Grapperhaus.

Tegelijk werd het gerechtshof verzocht om de uitvoering van het besluit van de rechter op te schorten totdat in hoger beroep een uitspraak is gedaan. Het hof stemde daarmee in, zodat de avondklok in ieder geval tot vrijdag overeind blijft. Het hof behandelt dan het beroep en doet waarschijnlijk meteen uitspraak.

Toelichting rechter: 'Handhaven avondklok voorkomt jojo-effect'
246
Toelichting rechter: 'Handhaven avondklok voorkomt jojo-effect'