Demissionair premier Mark Rutte roept iedereen met klem op zich aan de avondklok te houden, ondanks het besluit van de rechtbank dat de avondklok per direct moet worden opgeheven. "Als de avondklok op dit moment niet de juiste juridische basis heeft, betekent dat niet dat deze maatregel niet nodig is", aldus de premier.

Ook als de maatregel niet juridisch af te dwingen is, vraagt het kabinet mensen zich eraan te houden, zegt Rutte. "Handen wassen kunnen we ook niet juridisch afdwingen en de bezoekersregel ook niet. Maar daar moeten we ons ook aan houden."

De rechtbank oordeelde dinsdagochtend dat de avondklok onterecht is ingevoerd op basis van een noodwet. Die wet mag namelijk alleen worden gebruikt bij zeer spoedeisende belangen, maar daarvan was volgens de rechter in dit geval geen sprake. Dat bleek bijvoorbeeld uit het feit dat er al vóór de invoering van de avondklok werd gesproken over de verregaande maatregel.

In het kort:

  • De rechter heeft dinsdag besloten dat de avondklok op basis van de verkeerde wet is vastgelegd
  • Dat zou betekenen dat de avondklok voorlopig geschrapt moet worden
  • Maar de Staat gaat daartegen in hoger beroep: een hogere rechter gaat binnenkort opnieuw naar de zaak kijken voor een definitief oordeel
  • Of in de tussentijd (tot aan het hoger beroep) een avondklok nog geldig is, bepaalt wéér een andere rechter dinsdag om 16.00 uur

De avondklok werd ingevoerd vanwege zorgen over de Britse variant van het coronavirus, zegt Rutte. Het kabinet benadrukte dinsdag wederom het belang van de maatregel: "We zijn inmiddels elf maanden aan het vechten tegen het virus. Het feit dat we tot nu toe in staat zijn geweest om - met alle gevolgen van dien - dit virus te bestrijden, is het argument om door te gaan. Alle deskundigen adviseren ons dat die avondklok nu nodig is", aldus de premier.

Het kabinet is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechter. Dat spoedappel kan volgens minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) op korte termijn plaatsvinden. "Tot die tijd hopen we dat de uitspraak van de voorzieningenrechter te schorsen is", aldus Grapperhaus. "Het gaat om de bestrijding van de pandemie. Daarvoor hebben we de avondklok nodig, om het aantal contacten zo ver mogelijk terug te dringen. Wij vinden dat er noodzaak is voor deze maatregel."

Kabinet werkt aan spoedwet 'als extra argument'

Grapperhaus benadrukt dat het gaat om een maatregel die een aparte besluitvorming vereiste. "Die regels hebben we volledig gevolgd. Wij als kabinet hebben heel duidelijk gezegd dat er echt noodzaak en proportionaliteit is op dit punt."

Het kabinet gaat ervan uit voldoende inhoudelijke en juridische argumenten te hebben, maar werkt aan een spoedwet "als extra argument". "Die kan heel snel in de Kamer liggen. We doen er alles aan om de avondklok te behouden", zegt Rutte.

Rutte: 'Uitspraak opheffing avondklok is een tegenvaller'
100
Rutte: 'Uitspraak opheffing avondklok is een tegenvaller'