De rechtbank in Den Haag oordeelde dinsdagochtend in een door Viruswaarheid aangespannen rechtszaak dat de avondklok per direct ingetrokken moet worden. Een jurist van de protestgroep noemt de uitspraak van de rechtbank "goed nieuws".

"Het is goed nieuws dat we nog iets van een rechtsstaat hebben. Daar begonnen we aan te twijfelen. Het is in ieder geval bemoedigend dat er rechters zijn die hun verantwoordelijkheid durven te nemen", aldus Viruswaarheid-jurist Jeroen Pools.

De voorzieningenrechter stelt dat er ten onrechte gebruik is gemaakt van een noodwet bij het invoeren van de avondklok. In de noodwet staat dat het kabinet in zeer spoedeisende belangen een regel mag instellen zonder hierbij de Tweede en Eerste Kamer te betrekken. In het geval van de avondklok was er geen sprake van het spoedeisende belang en daarom moet de avondklok per direct worden ingetrokken, oordeelde hij.

In het kort:

  • De rechter heeft dinsdag besloten dat de avondklok op basis van de verkeerde wet is vastgelegd
  • Dat zou betekenen dat de avondklok voorlopig geschrapt moet worden
  • Maar de Staat gaat daartegen in hoger beroep: een hogere rechter gaat binnenkort opnieuw naar de zaak kijken voor een definitief oordeel
  • Of in de tussentijd (tot aan het hoger beroep) een avondklok nog geldig is, bepaalt wéér een andere rechter dinsdag om 16.00 uur

Protestgroep Viruswaarheid organiseert al geruime tijd demonstraties en andere acties tegen het coronabeleid van de overheid. Deze acties mondden meerdere malen uit in ongeregeldheden.

Viruswaarheid spande daarnaast meerdere keren een kort geding tegen de Staat aan, bijvoorbeeld over de negatieve PCR-test die reizigers moeten kunnen overleggen als zij naar Nederland komen. De eis van de actiegroep in die zaak werd aanvankelijk afgewezen door de rechtbank, waarna ze in hoger beroep ging.

Hierom vindt de rechter dat de avondklok moet worden opgeheven
55
Hierom vindt de rechter dat de avondklok moet worden opgeheven