
Avondklok per direct opgeheven na uitspraak rechter
Dit betekent dat de avondklok per direct wordt opgeheven. Volgens een woordvoerder van de rechtbank kan er hoger beroep worden ingesteld, maar blijft het opheffen van de avondklok in stand tot de rechter anders beslist.
De zaak was aangespannen door Viruswaarheid. De rechtbank stelde die protestgroep in het gelijk.
In het kort:
- De rechter heeft dinsdag besloten dat de avondklok op basis van de verkeerde wet is vastgelegd
- Dat zou betekenen dat de avondklok voorlopig geschrapt moet worden
- Maar de Staat gaat daartegen in hoger beroep: een hogere rechter gaat binnenkort opnieuw naar de zaak kijken voor een definitief oordeel
- Of in de tussentijd (tot aan het hoger beroep) een avondklok nog geldig is, bepaalt wéér een andere rechter dinsdag om 16.00 uur
De avondklok is ingevoerd op basis van een zogenoemde Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (Wbbbg). Hierin staat dat een kabinet in zeer spoedeisende belangen iets als een avondklok mag instellen zonder hierbij de Tweede en Eerste Kamer te betrekken.
En juist dat bijzondere spoedeisende belang ontbreekt volgens de rechter die een "dijkdoorbraak" als voorbeeld hanteert. Dat dit belang er niet was, bleek bijvoorbeeld uit het feit dat al vóór de invoering van de avondklok werd gesproken over de verregaande maatregel.
Daarnaast stelt de rechtbank vast dat goede argumentatie voor de avondklok ontbreekt. Er is geen bewezen effect en de druk op de zorg op dit moment is minder dan aan het begin van de corona-uitbraak.
"Het is een tijd van grote zorgen en moeilijke beslissingen. Maar ook, en juist, de ingrijpende maatregelen zoals de avondklok moeten op een goede wet gebaseerd zijn."

Hierom vindt de rechter dat de avondklok moet worden opgeheven
Nog onduidelijk wat uitspraak betekent voor avondklokboetes
Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt in een reactie tegen NU.nl dat het op de hoogte is van de uitspraak en dat het de zaak bestudeert. Verdere uitspraken kan een woordvoerder op dit moment nog niet doen.
Het is nog onduidelijk wat de uitspraak van de rechter betekent voor de boetes die zijn opgelegd wegens het overtreden van de avondklok. "Ook dat is onderdeel van het bestuderen van de uitspraak", aldus de woordvoerder.
Invoering avondklok veroorzaakte veel onrust
De avondklok, die van 21.00 uur tot 4.30 uur gold, werd op 23 januari ingesteld. Wie geen geldige reden had om dan op straat te zijn, kon een boete van 95 euro krijgen.
Met de maatregel moest verdere verspreiding van het virus worden ingedamd. De invoering veroorzaakte enkele dagen grote onrust in het land: op meerdere locaties braken rellen uit.
De avondklok zou nog tot 3 maart om 4.30 uur in werking zijn. Op 23 februari zouden de geldende coronamaatregelen opnieuw worden geëvalueerd en zou ook een beslissing worden genomen over verlenging van de avondklok na 3 maart.
NUjij: Uitgelichte reacties