Ademtesten waarmee COVID-19 gedetecteerd kan worden, worden tijdelijk niet meer gebruikt op GGD-locaties in Amsterdam. Een woordvoerder van de GGD GHOR bevestigt zaterdag berichtgeving hierover van RTL Nieuws.

Er bestaan verschillen tussen de uitslagen van ademtesten en PCR-testen en dat moet nader worden onderzocht.

Volgens RTL Nieuws worden coronablaastesten sinds 29 januari officieel gebruikt op de testlocaties aan het Buikslotermeerplein en in de RAI. Het OMT had een positief advies over het gebruik van de ademtest gegeven.

Een woordvoerder van de GGD Amsterdam zegt tegen de nieuwssite dat in de afgelopen week is gebleken dat enkele personen volgens de ademtest niet besmet waren, maar bij de PCR-test toch positief op het coronavirus testten. Dat zou komen doordat de ademtest niet op de juiste manier was afgenomen.

Voorbereidingen op de invoering van de blaastest op andere Amsterdamse GGD-locaties en locaties in Venray zouden zijn stilgelegd.

GGD sluit gebruik in toekomst niet uit

Het is nog steeds de bedoeling dat de ademtest op een later moment landelijk wordt ingezet, zegt de woordvoerder van GGD GHOR. "Als we de test breed landelijk willen inzetten, willen we er zeker van zijn dat we deze test ook zorgvuldig kunnen implementeren."

De ademtest is een alternatief voor de test waarbij je wattenstaafjes diep in je neus en keel krijgt (PCR-test). Je moet in een apparaat blazen en krijgt direct de uitslag. De bedoeling van de sneltests was dat bezoekers met een negatieve uitslag direct naar huis konden. Mensen met een positieve uitslag werden ook op een andere manier getest.