De Koninklijke Marine vaart vanwege het coronavirus per direct niet meer uit, tenzij strikt noodzakelijk. "Het besluit is genomen nadat op verschillende schepen coronabesmettingen zijn geconstateerd. Dit heeft uiteraard impact op de gereedheid van de schepen en de bemanningen", meldt Defensie vrijdag.

Bij een eventuele crisis zijn bemanningsleden alsnog altijd inzetbaar.

"Voor schepen die nu moeten uitvaren, geldt dat ze alleen nog vertrekken na een strikt quarantaineregime met aangescherpte maatregelen", aldus Defensie.

Dat regime houdt onder meer in dat bemanningsleden die een reis van langer dan 24 uur varen bij Den Helder vandaan maken, niet in thuisisolatie mogen. "Dat blijkt niet effectief genoeg. De enige manier is dat iedereen tien dagen op een afgesloten plek blijft, bijvoorbeeld een kazerne."

Defensie meldde dinsdag dat "enkele tientallen" bemanningsleden zijn besmet. Toen werd er gemeld dat niemand ernstig ziek was. De marine had het afgelopen jaar een paar keer eerder last van het coronavirus. In oktober werd het virus op vier marineschepen vastgesteld en in maart bleken bemanningsleden van een onderzeeboot besmet.