Tot nu toe zijn in Nederland vijftien sterfgevallen na een vaccinatie tegen COVID-19 gemeld, laat bijwerkingencentrum Lareb maandag weten. Volgens de organisatie gaat het daarbij om kwetsbare ouderen met ernstige onderliggende gezondheidsproblemen. Deze problemen zijn volgens Lareb de meest voor de hand liggende verklaring voor de sterfgevallen.

"Ongeveer de helft van hen kreeg in de dagen na vaccinatie klachten die bekend zijn als bijwerkingen, zoals koorts, misselijkheid en in het algemeen je niet lekker voelen", aldus Lareb. Deze klachten zijn volgens het centrum op zichzelf niet de oorzaak van overlijden, maar kunnen bij kwetsbare ouderen mogelijk wel hebben bijgedragen aan een verslechtering van hun al fragiele gezondheidstoestand.

"Voor degenen met de grootste kwetsbaarheid of een korte levensverwachting is het raadzaam om een zorgvuldige afweging te maken voor vaccinatie", schrijft het bijwerkingencentrum.

Naar aanleiding van sterfgevallen in Noorwegen heeft het geneesmiddelenbewakingscomité van de Europese medicijnwaakhond EMA onlangs onderzoek gedaan naar het verband tussen het overlijden van fragiele ouderen en vaccinatie tegen COVID-19. Er werd geen link ontdekt. Eerder meldden de Noorse gezondheidsautoriteiten al dat er geen verband was aangetoond.

Tot nu toe 2.812 meldingen over bijwerkingen

Bij Lareb zijn tot nu toe 2.812 meldingen over bijwerkingen van coronavaccins binnengekomen. 2.661 meldingen volgden op een inenting met het vaccin van Pfizer en BioNTech. Daarnaast ontving het centrum 113 meldingen over bijwerkingen van het Moderna-vaccin. Bij 38 meldingen was het type vaccin niet ingevuld.

De meest gemelde bijwerkingen zijn spierpijn, hoofdpijn en reacties op de prikplek, zoals pijn, zwelling en warmte. Ook klachten zoals vermoeidheid, rillingen, misselijkheid en koorts zijn vaak gemeld.

"Dit zijn bekende klachten bij alle vaccins. Deze klachten passen ook bij de werking van de coronavaccins. De vaccins stimuleren in het lichaam de afweer tegen het coronavirus. Bij de meeste mensen verlopen de klachten mild en gaan ze na een paar dagen over", aldus Lareb.