De politie en de Mobiele Eenheid (ME) hebben zondagmiddag op het Vrijthof in Maastricht een einde gemaakt aan een onaangekondigde demonstratie tegen de coronamaatregelen. De ongeveer tweehonderd demonstranten, onder wie ook gezinnen met kinderen, hielden zich niet aan de coronamaatregelen.

De demonstranten verzamelden zich vanaf 14.00 uur op het plein in de Limburgse stad. De politie riep de demonstranten via een megafoon op 1,5 meter afstand te houden. Daaraan werd nauwelijks gehoor gegeven.

Rond 15.15 uur greep de politie in door de demonstranten van het plein af te drijven. Dit leidde volgens de politie niet tot ongeregeldheden. Wel riepen enkele demonstranten "dictatuur" toen ze gesommeerd werden het plein te verlaten.

Enkelen hadden kartonnen borden bij zich met teksten tegen de coronamaatregelen. De politie controleerde zo nu en dan deelnemers op identiteitsbewijzen. In Maastricht geldt een noodverordening.

De politie heeft in totaal drie aanhoudingen verricht. Deze personen werden aangehouden voor het niet kunnen tonen van een geldig identificatiebewijs, belediging en opruiing.

In heel het land geldt zondag code rood vanwege sneeuw, veel wind en vorst. Anders dan in de rest van Nederland ligt in Zuid-Limburg geen sneeuw. Daardoor is het Vrijthof goed bereikbaar.