Demissionair minister Arie Slob (Onderwijs) neemt het 'snottebellenadvies' van het Outbreak Management Team (OMT) over, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de nieuwe richtlijn moeten ook kinderen in de leeftijd van vier tot en met twaalf jaar thuisblijven als ze slechts lichte klachten hebben die bij een coronabesmetting horen, zoals een snottebel.

De basisscholen en kinderopvangcentra gaan maandag weer open. Het snottebellenbeleid geldt overigens niet voor kinderen tot vier jaar met milde klachten: zij mogen nog wel gewoon naar de dagopvang en gastouderopvang.

Zij zijn heel vaak verkouden en huidige onderzoeken wijzen er niet op dat zij het coronavirus snel overdragen, schrijft Slob. Wel moeten ze thuisblijven als ze het benauwd krijgen of koorts hebben.

Basisschoolkinderen die vanwege klachten thuisblijven, moeten zich ook laten testen, adviseert het OMT. Dat geldt dus ook voor verkoudheidsklachten, zoals een loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn.

Een uitzondering is er wel voor basisschoolkinderen die af en toe hoesten of bekende chronische luchtwegklachten, astma of hooikoorts hebben, zonder koorts en benauwdheid. "Een kind met klachten dat niet is getest, mag weer naar de kinderopvang of school als het 24 uur volledig klachtenvrij is", aldus het OMT.

Eerder leidde snottebellenbeleid tot veel discussie

Een belangrijke reden voor de aanscherping is de opmars van de besmettelijkere Britse variant van het coronavirus. Ook kinderen verspreiden deze mutant sneller dan eerdere varianten. Nog steeds is de rol van kinderen in de verspreiding beperkt, concluderen de GGD Rotterdam-Rijnmond en het Erasmus MC na onderzoek in Lansingerland. Daar was een uitbraak van COVID-19 op een school. Ook de Britse variant werd daar aangetroffen.

De PO-Raad meldt dat het nieuwe OMT-advies zo snel mogelijk wordt verwerkt in de richtlijnen voor scholen.

Eerder deze week meldde de koepel voor basisscholen dat het snottebellenbeleid tot veel discussie leidde onder leraren. Die waren ongerust over hun eigen veiligheid, omdat leerlingen met lichte verkoudheidsklachten nog gewoon naar school mochten. Daarop uitte de PO-Raad zijn zorgen bij het ministerie van Onderwijs.

Waarom een besmettelijkere coronavariant erger is dan een dodelijkere
99
Waarom een besmettelijkere coronavariant erger is dan een dodelijkere