Enkele politieagenten zijn de afgelopen tijd thuis bezocht nadat hun adressen door relschoppers online zijn gezet, zo meldt justitieminister Ferd Grapperhaus vrijdag aan het AD. "Kom je terug van je dienst, staan er mensen voor de deur. Zo laf", zegt hij tegen de krant.

De minister legt aan het AD uit dat filmpjes van de rellen zodanig zijn bewerkt dat het net lijkt alsof de politie geweld uitlokt of dat agenten zelf uit het niets een klap uitdelen.

Vervolgens werden onder meer op Facebook privégegevens van de agenten geplaatst. Dit heeft er volgens Grapperhaus in enkele gevallen toe geleid dat er "echt van die idioten in de tuin van de agent stonden".

De minister noemt het laf dat agenten, die juist de maatschappij beschermen, hiermee te maken krijgen.

Politiechef: Deze politiemensen hebben eed afgelegd

Eerder sprak politiechef Frank Paauw zich al uit over de jacht op sociale media. Na de onrust op het Museumplein werden gegevens van undercoveragenten, ook wel bekend als romeo's, gedeeld.

"Deze politiemensen hebben een eed afgelegd, dus die moeten zich houden aan de wet. Het is volstrekte onzin om te stellen - en dat is al diverse keren gebeurd - dat zij zelf de rellen veroorzaken, dat zij zelf geweld plegen tegen hun eigen collega's om op die manier het incident te laten escaleren", aldus Paauw tegen AT5.

Avondklokrellen in Nederland: Politie bekogeld met vuurwerk en stenen
134
Avondklokrellen in Nederland: Politie bekogeld met vuurwerk en stenen