Het is nog te vroeg om te gaan werken met een vaccinatiebewijs, benadrukt Marc Kaptein, medisch directeur Nederland van farmaceut Pfizer, donderdag in Op1. Het is volgens hem nog niet met zekerheid te stellen dat iemand die is gevaccineerd, anderen niet kan besmetten.

"Als je gevaccineerd bent tegen corona, word je in principe niet ziek, maar je kunt nog niet zeggen dat je geen drager bent van het virus. Daar is het laatste woord absoluut nog niet over gesproken", aldus Kaptein. "Het is daarom veel te vroeg voor een vaccinatiebewijs."

Volgens de medisch directeur van Pfizer kan er pas richting april/mei met een vaccinatiebewijs worden geëxperimenteerd.

De Gezondheidsraad schreef donderdag in een advies aan de minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid dat instellingen en bedrijven volgens de wet in principe de vrijheid hebben om een vaccinatiebewijs te vragen bij de toegang tot voorzieningen. Het gaat om bijvoorbeeld zorginstellingen, scholen, horecabedrijven en organisatoren van evenementen.

Volgens Kaptein zal de impact van het vaccineren in het tweede kwartaal zichtbaar worden. "We gaan de hoeveelheid vaccins enorm opschalen. In het tweede kwartaal gaan we acht miljoen doses leveren. In het derde kwartaal komt daar nog een zelfde hoeveelheid bovenop. Het virus haalt rare streken uit. Maar met een derde prik kunnen ook tegen mutaties antilichamen worden aangemaakt."