De GGD's gooien onnodig een deel van het Pfizer-coronavaccin weg omdat ze de restanten niet in een flacon mogen mengen tot extra doses, zeggen apothekers en ziekenhuizen donderdag in het AD. Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), en Noortje Swart, vaccincoördinator van ziekenhuisapothekers, willen dat de GGD's - net als ziekenhuizen - de volledige flacon benutten.

Uit een enkele flacon kunnen zeker zes of zeven complete doses worden gehaald. Ziekenhuizen gebruiken het resterende beetje vaccin als extra dosis door deze aan te vullen met de inhoud van een nieuwe flacon. Volgens Swart is dit dagelijkse praktijk in ziekenhuizen en is deze methode volledig veilig.

De GGD's gebruiken de restanten van een flacon niet. Dit komt doordat ze zijn gebonden aan richtlijnen van het RIVM, dat het mengen van vaccins verbiedt, laat de koepelorganisatie weten aan de krant. "Dit is heel streng geprotocolleerd en onder strikte voorwaarden toegestaan voor ziekenhuisapothekers." Een woordvoerder van GGD GHOR zegt dat die organisatie het RIVM in een gesprek wil vragen ook GGD's toestemming te verlenen.

Kuipers en Swart benadrukken in de krant dat er geen tijd te verliezen is, omdat maatregelen sneller verlicht kunnen worden wanneer er meer mensen zijn ingeënt. "We zitten in crisistijd, dus moeten we allemaal in crisisstand", zegt Swart, die daaraan toevoegt dat apotheken klaarstaan om de GGD's te helpen.

Waarom ook minder effectieve coronavaccins belangrijk zijn
110
Waarom ook minder effectieve coronavaccins belangrijk zijn