Het aantal mensen dat is gevaccineerd tegen COVID-19 is sinds woensdag groter dan het aantal mensen dat besmet raakte met het coronavirus. Inmiddels zijn meer dan 104,9 miljoen prikken gezet, wat het wereldwijde aantal besmettingen (104,1 miljoen) overtreft, blijkt uit data van de University of Oxford en persbureau Reuters.

Volgens het persbureau is nog niet in te schatten hoelang het duurt voordat de hele wereld is ingeënt, doordat de productie en de distributie van de vaccins in de komende weken mogelijk zal veranderen. Overigens heeft een groot deel van de gevaccineerden pas een van de twee vereiste prikken gekregen; zij zijn daardoor nog niet volledig gevaccineerd.

Wereldwijd zijn tot nu toe 7,7 miljard coronavaccins aangekocht door landen, met een opties op nog eens 5 miljard doses. Dat blijkt uit cijfers van Duke University.

Israël staat met bijna zestig vaccinaties per honderd inwoners momenteel bovenaan de lijst. Vanaf donderdag mag iedereen die zestien jaar of ouder is zich daar laten vaccineren. Bijna 30 procent van de Israëliërs is inmiddels gevaccineerd.

Nederland bungelt nog steeds onderaan de Europese lijst; alleen Letland en Bulgarije doen het slechter. Woensdag werd bekend dat het demissionair kabinet zich "maximaal gaat inzetten" om de vaccinatieoperatie te versnellen. Begin maart moeten in ons land twee miljoen prikken zijn gezet. Vanaf het tweede kwartaal moeten per week zo'n twee miljoen mensen worden ingeënt.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur van de WHO, pleitte dinsdag voor betere samenwerking tussen landen om de vaccins eerlijk te kunnen verdelen over de wereld. De gezondheidsorganisatie benadrukte afgelopen week dat er geen einde aan de pandemie zal komen als rijkere landen de coronavaccins blijven hamsteren.