De ziekenhuizen hebben bij 26.500 medewerkers in de acute zorg de tweede vaccinatie gezet, meldt het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) maandag. In de eerste ronde ontvingen ruim 40.000 acutezorgmedewerkers een prik. Het gaat om medewerkers van de intensive care (ic), spoedeisende hulp (SEH), ambulance en de COVID-afdeling.

Daarnaast hebben de ziekenhuizen inmiddels zevenduizend huisartsen en medewerkers van huisartsenposten een eerste prik gegeven. Deze week komen er voor deze groep meer vaccins beschikbaar en krijgen nog zo'n achtduizend huisartsen een eerste vaccinatie.

Maandagavond bleek dat de nieuwe methode die door de overheid gebruikt wordt om het aantal tot nog toe toegediende coronavaccins te berekenen ervoor zorgde dat duizenden prikken dubbel zijn geteld. Bij een update van het coronadashboard is de fout hersteld en komt het totaalcijfer op 343.881 injecties.

Door de nieuwe methode ging het aantal gezette prikken dat te zien was op het dashboard zondag ineens van 226.000 naar 346.000. De meldingen van ziekenhuizen en de instellingen voor langdurige zorg kwamen pas later binnen en de nieuwe methode hield rekening met die vertraging.

Hier kwam echter kritiek op van het LNAZ, waarop het ministerie de cijfers nog eens tegen het licht hield. Samen met het RIVM kwam het erachter dat "sprake is van een dubbeltelling van 17.550 prikken".