Het protest tegen de coronamaatregelen in Apeldoorn is afgelopen, meldt de politie zondagmiddag. Op verschillende plekken in de Gelderse stad zijn vooralsnog vier personen aangehouden.

Drie personen zijn opgepakt voor het bezit van slag- en steekwapens. De vierde persoon is aangehouden wegens belediging van een politieambtenaar.

Enkele honderden demonstranten kwamen zondag naar het Zwitsalterrein in Apeldoorn. Eerder werden mensen op sociale media opgeroepen zondag daar als protest tegen de coronamaatregelen te gaan 'koffiedrinken'. Vorige week zondag liepen soortgelijke protesten in Eindhoven en Amsterdam flink uit de hand.

De Apeldoornse burgemeester Ton Heerts wilde het protest niet verbieden omdat demonstreren een grondrecht is. Wel heeft hij maatregelen getroffen om te voorkomen dat er ongeregeldheden ontstaan.

Heerts heeft voor de hele stad een noodbevel en zogenoemd aanwijzingsbesluit afgekondigd. Dat betekent dat de politie bij alle toegangswegen naar Apeldoorn en in de stad preventief kan fouilleren. Ook kunnen mensen die geen geldige reden hebben om in de stad te zijn, worden tegengehouden of weggestuurd.

Het noodbevel is zondag om 10.15 uur ingegaan. Hoelang het van kracht blijft, maakt de gemeente later bekend.