De politie heeft zaterdag door het hele land weer een aantal mensen opgepakt wegens opruiing, melden diverse eenheden via sociale media. Dat gebeurde in onder meer Stein, Eindhoven en Arnhem.

In het Limburgse Stein werd een jongen van zestien jaar opgepakt. Op sociale media had hij opruiende berichten geplaatst. Hij mocht na verhoor weer naar huis.

Ook werd een dertigjarige man uit Eindhoven opgepakt. Hij riep via sociale media op tot rellen bij een winkelcentrum in die stad. In Arnhem is een achttienjarige vrouw aangehouden. Zij zou eerder deze week opruiende berichten in een chatgroep hebben geplaatst.

Vrijdagavond is een negentienjarige Amsterdammer aangehouden omdat hij een wijkagent online zou hebben bedreigd. De aanhouding volgde op een bericht op Facebook, waarin een beloning werd uitgeloofd voor degene die de betreffende wijkagent iets zou aandoen. Absoluut onacceptabel, aldus de politie en het Openbaar Ministerie.

Er werd meteen een opsporingsonderzoek gestart om de identiteit van de plaatser van het bericht te achterhalen. De negentienjarige man wordt maandag voorgeleid bij de rechter-commissaris.

De politie benadrukt dat opruiing een strafbaar feit is. "Niet alleen het plaatsen van dit soort berichten, maar ook het delen ervan kan grote gevolgen hebben."

Veel aanhoudingen sinds start avondklok

Sinds de avondklok vorige week zaterdag is ingegaan, zijn al veel mensen opgepakt omdat ze op sociale media opruiende berichten of bedreigingen hadden geplaatst. Tijdens (super)snelrechtzittingen zijn wegens die uitingen meerdere onvoorwaardelijke celstraffen opgelegd door de politierechter.

Vrijdagavond werd al bekend dat onder meer een negentienjarige man uit Noordwijkerhout en een achttienjarige inwoner van Tilburg waren aangehouden. De eerste had opgeroepen tot rellen in Leiden.

Ook een negentienjarige man uit Utrecht werd aangehouden. Hij is beheerder van een account op de chatapp Telegram en zou via dat account hebben aangezet tot geweldplegingen in Utrecht.