Volgens Pfizer en BioNTech werkt hun vaccin ook bij een besmetting met de Britse of Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. "Kleine verschillen" die tijdens onderzoek zijn waargenomen, hebben waarschijnlijk niet tot gevolg dat het coronavaccin veel minder effectief is, melden de bedrijven donderdag in een gezamenlijke verklaring.

Eerder hebben al meerdere experts, waaronder die van de Nederlandse medicijnwaakhond, gezegd dat er geen aanwijzingen zijn dat het vaccin minder goed zou werken bij de mutaties.

Het vaccin van Pfizer/BioNTech wordt sinds vorige maand gebruikt in de Europese Unie. Binnen de EU bestaat grote bezorgdheid over de mutaties van het virus, die besmettelijker zouden zijn dan eerdere varianten van het virus.

Pfizer en BioNTech zeggen dat uit het onderzoek naar voren komt dat er geen nieuw vaccin nodig is om te voorkomen dat mensen ziek worden van de nieuwe varianten van het virus.

De bedrijven benadrukken in gaten te blijven houden hoe effectief het coronavaccin in de praktijk is. Ze beloven in actie te zullen komen als dat nodig is.

Waarom een besmettelijkere coronavariant erger is dan een dodelijkere
99
Waarom een besmettelijkere coronavariant erger is dan een dodelijkere