Het kabinet komt met een routekaart als de coronamaatregelen versoepeld kunnen worden, melden NRC en het AD woensdag. Prioriteit is om de scholen te openen en de avondklok af te schaffen, waarna verdere versoepelingen stap voor stap worden doorgevoerd.

Het kabinet vindt het stappenplan nodig omdat er behoefte zou zijn aan "een perspectief en een helder verhaal over hoe de samenleving langzaam heropend zal gaan worden", staat in een interne notitie die NRC heeft ingezien.

De route uit de lockdown zou uit vijf stappen bestaan. Na de heropening van de scholen en het afschaffen van de avondklok kan het openbare leven weer langzaam worden opgestart. Het hoger onderwijs, pretparken en musea mogen de deuren dan weer openen.

Dat geldt ook voor restaurants, maar wel met maximaal dertig gasten. Ook wordt in deze fase het werken op kantoor vaker toegestaan, aldus NRC.

Mocht de positieve trend doorzetten, dan mogen in de volgende fase ook de natte horeca open en komt er meer ruimte voor evenementen en sport. Nog een fase verder mogen alle sportwedstrijden en evenementen weer doorgaan. In de laatste fase worden alle basisregels, zoals de 1,5 meter afstand, losgelaten.

Wanneer de versoepelingen ingaan, is afhankelijk van de verspreiding van het virus, aldus NRC. Op het moment zit Nederland op het niveau 'zeer ernstig', dus versoepelingen zijn voorlopig niet aan de orde.

De routekaart is nog niet definitief en wordt vrijdag in de ministerraad besproken, meldt het AD.